Bemutatjuk Széles Tamás Mindszentyeia c. monodrámájából készült hangjátékunkat.

Ez a kimondhtatalan című hangjáték (ejtsd: “Mindszentiejja”) eredetileg monodráma volt, melyet a Szolnoki Szigligeti Színház mutatott be. Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek vértelen mártíriumát mutatja be. Nem dokumentum játék és nem korrajz, szokatlan módon a bíboros személyes fájdalmába és szenvedéseibe szeretne beavatni. Kiindulási pontja 1973 Karácsonya, amikor Mindszenty kézhez kapta VI. Pál pápa levelét, melyben – korábbi ígéretével ellentétben – üresnek nyilvánította az esztergomi érseki széket. Ez a trauma készteti a bíborost, hogy az időben vissza-vissza tekintve újra élje bebörtönzésének állomásait, a nyilasok és a kommunisták uralma alatti szenvedéseit.

A hangjáték zenei és akusztikai effektek egész tárházát mutatja be, Androczky Gabriel munkáját, mely a szerző-előadó klasszikus verses szövegével egyszerre régies és nagyon is modern alkotást eredményezett.

A mű – a görög eposzokhoz hasonlóan – hexameterben íródott, ezzel emelve Mindszenty bíboros személyét a XX. századi magyar történelem keresztény hősei közé. Címe Homérosz Odüsszeiáját idézi.

Támogassa munkánkat!

Az AudioDrama.hu-n ingyenesen tesszük közkinccsé a magyar és a világirodalom klasszikus és kortárs műveinek hangjáték feldolgozásait. Egyszeri és rendszeres adományokat tudunk fogadni támogatói oldalunkon keresztül, amennyiben lehetősége van rá. Hálásan köszönjük, hogy támogatja újabb alkotások létrejöttét.

↓ Hallgassa meg hangjátékunkat! Válassza ki kedvenc szolgáltatóját… ↓